tisdag 7 februari 2017

Havsöring i skärgården.

Det har varit en riktigt bra höst för oss havsöringsfiskare i skärgården. Det började lite senare än vanligt då sommaren vägrade släppa sitt grepp om oss. Vi hade t-shirt fiske med 19 grader i vattnet i slutet av september så det var Abborre som stod på menyn vid de flesta av guidningarna.
Men tillslut så tog kung Bore greppet om oss och de kyliga dagarna smög sakta över oss. Som inbiten öringfiskare blir man både uppspelt och lite ledsen när hösten kommer. Det känns väldigt långt tills man får blöta flugan i ett strömmande vatten men samtidigt så har man en hel havsöringssäsong framför sig.
Förväntningarna var höga eftersom vi haft bra fiske både i våras och hösten 15, samtidigt så vet man av erfarenhet att allt kan vända på en femöring när det gäller dessa lynniga fiskar. 
Som tur var så började det bra med fisk på första försöket. 


Sen rullade hösten på och vi hade många roliga dagar med fina fiskar i båten.


En guidning blev inställd i sista minuten och då passade jag och Fredde från Sandhamnsguiderna på att ta en tur tillsammans. Något som vi pratat om i flera år men som aldrig blivit av.
Jag ringde Fredde när jag var på väg att plocka upp honom och han sa att han var 5 minuter bort, "perfekt" sa jag "då hinner jag ta en innan du kommer ner till bryggan". 
Petade ut båten, la ett kast... Klick å draget var borta?? Gädda? Här? Känns konstig.. Knöt på en rödsvart pinne för säkerhets skull och la ett kast till.. Ett litet pet i vevstoppet.. La ytterligare ett kast i samma riktning samtidigt som jag såg Fredde svänga ner mot bryggan. Långt vevstopp, kände ett litet pet igen och drog till med ett mothugg.. Fast fisk!! La i backen och styrde in mot bryggan där Fredde stod och skratta. :) Som jag trodde - det var en färgad hanne, har varit med om att dom klippt linan förr.


Kunderna ångrade sig nog lite den dagen då vi landade 7 fiskar på ett par timmar och hade kontakt med minst de dubbla.


Senhösten gav ett flertal turer med mycket fisk i båten och som bäst landade vi 8st på en tur med grabbarna från Normark. Dock var det mycket mer småfisk i farten. Men man ska inte klaga när det hugger.


Året avslutades med det sedvanliga julaftonsfisket med killarna från Butiken på Valhallavägen (Berras Sportfiske). Det blåste full storm och öringarna uteblev men humöret var som vanligt på topp med finfika och julöl.


Juste.. Det tog inte riktigt slut där, jag han även med ett flugfiskereportage åt Flugiske i Norden i mellandagarna. Super trevligt med Jimie i fören drillandes blänkare i solnedgången, men dom bilderna får ni se en annan gång. ;)


Skitfiske Peter
Facebook/Instagram: Peterguide

Vill ni boka en fisketur nu till våren så är det bara att höra av sig :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar